BACK

Φάβα Σαντορίνης με σάλτσα κάππαρης

Σε αυτό το φαγητό φάβας χρησιμοποιείται παραδοσιακά ξερή κάππαρη, η οποία προσδίδει μια εντελώς διαφορετική γεύση απ΄ότι η κάππαρη τουρσί. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (10 votes)

Συστατικά:

2/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο ναξιώτικο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλ. φάβα που έχετε ξεπλύνει και σουρώσει
5-7 φλ. νερό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
1 κ.γλ. ξερή ρίγανη
2-3 κ.σ. κόκκινο ξίδι

Για τη σάλτσα της κάππαρης
500 γρ. κάππαρη που έχετε μουλιάσει και ξεπλύνει
1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 μεγάλα ναξιώτικα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 κ.σ. τοματοπελτές ή 2 μεγάλες ώριμες τομάτες, λιωμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. καννέλα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

1. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ποσότητα λαδιού ίση με το ένα τρίτο του φλιτζανιού.
2.Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι.
3.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τη φάβα κατά 5 εκ.
4.Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 1/2-2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει, μέχρις ότου διαλυθεί εντελώς η φάβα.
5. Όσο βράζει η φάβα, προσθέτουμε κι όσο νερό χρειάζεται.
6.Όταν η φάβα αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ πατάτας, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ξίδι θέλουμε.
7.Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1-2 ώρες.

Για τη σάλτσα της κάππαρης
1. Μουλιάζουμε αποβραδύς την κάππαρη και την ξεπλένουμε πολύ καλά.
2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά ή μέχρι να γίνουν διαφανή και να ροδίσουν ελαφρώς.
3. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε επί 5 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Εναλλακτικά, βάζουμε τη φρέσκιες λιωμένες τομάτες και σιγοβράζουμε επί 10 λεπτά.
4.Βάζουμε μετά και την κάππαρη και ανακατεύουμε.
5. Ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι και καννέλα θέλουμε και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, αν το κρίνουμε απαραίτητο, για να μην μας κολλήσει το μείγμα.
6.Το βγάζουμε, στη συνέχεια, από τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα της φάβας ή συνοδευτικά, σε ξεχωριστό μπολ.

Tips

Επειδή δεν μπορείτε να βρείτε ξερή κάππαρη εύκολα πέρα από τις Κυκλάδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο την κάππαρη τουρσί, αφού την μουλιάσετε αποβραδύς και την ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό για να φύγει όσο γίνεται αυτή η υφάλμυρη γεύση που έχει.